5 eines que no pesen per a periodistes que ho guarden tot

[quote_center]”Un periodista és un tipus que sovint està demanant un bolígraf; al taxista, al cambrer, a qui sigui. La llebre d’una idea, d’una dada, d’un telèfon, d’una adreça, salta en el moment menys pensat”[/quote_center]

La frase és del periodista i escriptor Manuel Hidalgo i ha quedat desfasada. Ja no ens cal el boli. A mi m’agrada prendre notes de les entrevistes i dels detalls que veig amb llibreta i boli, però reconec que he de començar a canviar si vull conservar per sempre el material.

Evernote

tumblr_inline_n63gsaWuyJ1s4f3i6És per això que des de fa un temps faig servir l’Evernote. Me’l va recomanar un amic, i ara ja no sabria viure sense. Evernote és una llibreta digital molt potent que ho emmagatzema tot, i que ho sincronitza a tots els teus dispositius. El material també es pot exportar fàcilment on vulguis. Només t’has de descarregar l’app i un complement per al navegador.

  • És un organitzador de notes: Entrevistes un testimoni. Obres l’Evernote, crees una nota de text i ho apuntes tot allà, amb el portàtil, la tauleta o el mòbil. La gràcia és que cada nota es pot classificar dins una llibreta temàtica (p.ex: reportatge desnonaments, compres pendents, llibres per llegir, idees decoració, receptes, restaurants pendents…) També hi pots posar tags. Evernote té un buscador molt potent. Ja mai més perdràs res.
  • Guarda fotos i àudios: I no només text. L’entrevista que has fet la pots enregistrar amb el mòbil i guardar l’àudio a Evernote. Pots conservar tots els bruts de les entrevistes. Mai se sap. La foto d’aquell llum que has vist en un bar i que t’ha agradat tant la pots guardar a la llibreta d”idees decoració’.
  • Arxiva: Els mails, els pdfs, els tuits que vegis. El que vulguis. Et pots reenviar els correus electrònics a una adreça d’Evernote i automàticament es guarden com una nota. Tens massa papers? Canvia el xip. T’han donat un pen drive a la roda de premsa? Doncs guarda l’arxiu a Evernote i recicla els papers.
  • Captura webs: Pots instal·lar un complement al navegador per capturar webs que t’agraden o articles en format digital que vols tenir guardats per quan et calguin. Un cop instal·lat el connector, només cal que premis un botó i ja ho tindràs al teu Evernote.
  • Prepara el reportatge: Crea la llibreta ‘reportatge’ i arrossega-hi tots els elements que se’t vagin acudint. Persones per entrevistar, articles per consultar, idees per a títol…
  • Enganxa-hi post-it: Evernote és com una taula d’escriptori gegant plena de post-it enganxats. Qualsevol idea que se t’acudeixi quedarà guardada.

  • Una agenda i un gestor de tasques
   :  Les notes es poden associar a una data i fer que Evernote t’avisi al mòbil o per mail. Fes-te llistes: “Algun dia, urgent, projectes actius, compres de Nadal…)

Això és només un tastet. El blog ThinkWasabi de Berto Pena recull mil secrets per treure el màxim partit a Evernote. El blog d’Evernote també és ple de trucs. Si viviu en un caos constant i necessiteu un sistema integral per posar-hi ordre, us recomano que llegiu el clàssic ‘Getting Things Done‘ de David Allen (la traducció al castellà ‘Organízate con eficacia’ la trobareu a la xarxa de biblioteques públiques). El GTD és un mètode de gestió d’activitats ideat en època pre-internet però que s’adapta perfectament a l’Evernote. David Torné explica en aquest post com gestiona el seu GTD amb l’app de l’elefant verd.

[quote_box_center]Evernote permet la creació d’una estructura de carpetes i de classificadors (tags) molt flexible, que ens permet convertir una aplicació originalment pensada per emmagatzemar informació en un gestor de tasques. El fet de tractar-se d’un arxiu documental permet mantenir el meu material de consulta dins la mateixa aplicació i relacionar-lo amb les meves tasques de forma senzilla.[/quote_box_center]

Gmail

gmailTens organitzat el teu correu electrònic? No tothom ho fa. Si combines la creació d’etiquetes i filtres, podràs convertir el teu Gmail en un arxiu gairebé automatitzat. Tots els mails d’un tema determinat s’arxivaran a la seva etiqueta o etiquetes corresponents. Betes i Clicks ho explica aquí. Us recomano que demaneu a les vostres companyies de telèfon, llum o gas que us deixin d’enviar la factura en paper. El Gmail pot ser un gran classificador de factures. Després ho podeu reenviar a l’Evernote. Molts tendim a autoenviar-nos mails amb links d’articles per llegir o fotos per guardar o recordatoris de coses per fer. No és massa recomanable. L’Evernote, un gestor de fotos o aplicacions com Pocket permeten organitzar-ho millor.

Feedly

tumblr_inline_n64ld29I4R1s4f3i6Per estar al dia necessitem controlar les fonts d’informació. Hi ha diversos lectors de rss, però a mi m’agrada Feedly. La millor manera de fer una lectura ràpida per trobar articles o notícies interessants. Només cal afegir fonts d’informació i classificar-les. Feedly és multiplataforma.

Pocket

tumblr_inline_n64la2lzRv1s4f3i6I quan ja tinc la informació, què? Doncs si no tens temps de llegir el material a fons en aquell moment, el guardes al Pocket. Pocket (abans Read It Later) és una eina esplèndida per arxivar articles d’internet. T’estalviaràs molt de lloc si et desfàs dels retalls de paper i ho emmagatzemes tot al Pocket (t’ho pots reenviar després a l’Evernote si ho vols tenir tot allà). Pocket permet classificar per tags i és un lector esplèndid per al mòbil. Instal·la’t el connector al teu navegador i amb un click tindràs l’article a la teva butxaca.

IFTTT

tumblr_inline_n64kz4wQc91s4f3i6Una altra via per trobar perles a la xarxa és Twitter. Segueix la gent adequada i et faran de prescriptors. Crea’t llistes temàtiques i et serà més fàcil. Twitter es pot enllaçar a Pocket i enviar-hi directament els articles per llegir-los després. Però hi ha una altra manera d’interconnectar aplicacions. “Put the internet to work for you”. És el lema de IFTTT, una eina màgica que connecta apps i automatitza tasques. IFTT: “If This Then That…” Són els usuaris mateix els que creen les ‘receptes’, que es poden compartir: Si faig favorit a un tuit, envia-ho a Pocket; si faig check in a Foursquare, crea una nota a Evernote; si publico a Instagram, publica a Facebook; si plou al meu poble, avisa’m per mail… En aquest article de PC Magagine trobareu 101 receptes. Una app genial per treure encara més partit al núvol.

Evernote, els filtres de Gmail, Feedly, Pocket i IFTTT: 5 eines que estalvien temps i espai per a periodistes que tenen pressa.

New Comment