L’inauguròmetre

image

L’alcalde va sumar vots asfaltant el carrer? El 13 i 14 de març del 2014, la Idoia Longan, el Ricard Marfà i jo vam participar a l’Editors Lab, un hackathon organitzat pel Global Editors. [La presentació, a partir del minut 52 del vídeo].

En dues sessions de 8 hores s’havia de dissenyar una eina interactiva per cobrir eleccions. Després de descartar diverses idees, vam apostar pel periodisme de dades i vam crear L’inauguròmetre, un mapa interactiu amb tota l’obra pública dels últims anys en open data creuada amb resultats electorals mesa per mesa.

 

 

 

Un infogràfic amb tota la informació d’obra pública que recentment la Generalitat ha posat a l’abast al portal Transparencia.cat en open data. Obra pública a Catalunya de les dues últimes legislatures. Teníem les dades de cada obra acabada o en execució geolocalitzades. Llavors, les vam creuar amb resultats electorals des del 2007; totes les convocatòries a nivell de mesa electoral, mesa per mesa geolocalitzada.

 

Un cop desenvolupada, l’eina permetrà veure si en aquell carrer asfaltat recentment, l’alcalde ha sumat vots o no. O si l’hospital nou al barri ha suposat un rèdit electoral al conseller de torn.

 

L’equip de l’ARA va quedar segon, per darrere La Vanguardia, que va desenvolupar una eina social per valorar els temes de debat electoral. L’equip de la CCMA va quedar en tercer lloc.

 

La crònica, a la web del GEN i en aquest article de la revista Capçalera.

[quote_box_center]El Hackday de Barcelona és una de les vint edicions que la Global Editors Network (GEN) ha celebrat arreu del món en el marc del seu Editors Lab. Durant les 48 hores que dura una d’aquestes maratons, la gen tracta d’intercalar treball d’equip amb xerrades enfocades al periodisme i a la utilitat del periodista entre tanta programació i aplicació.

El Hackday és una adaptació dels hackathons, sessions de programació informàtica sense interrupció amb l’objectiu de desenvolupar alguna eina amb utilitat concreta. En el cas dels organitzats per la GEN, els seus Hackdays busquen promoure la innovació i la creativitat a les redaccions. El periodista francès i directiu de la GEN, Antoine Laurent, recomanava mesos enrere que en un Hackday periodístic “cal centrar-se en objectius petits”, ja que si no un “tractarà de reinventar Facebook i fracassarà”. Segons Laurent, la gran diferència entre un Hackday de periodisme i el clàssic Hackday tecnològic és “trobar l’equilibri entre la programació i el disseny amb la concepció editorial”que pot tenir l’eina. A més, destaca, és “molt important organitzar el Hackday dins la redacció” per poder involucrar el conjunt dels periodistes que hi treballen.

Una lliçó que dóna la iniciativa de la GEN és la importància que comencen a tenir els programadors i desenvolupadors d’aplicacions en les redaccions. Per a Laurent, aquests programadors “són els reis”. Això vol dir que el treball del periodista no és important? De cap de les maneres, assegura. “Cal recordar que aquesta gent són programadors abans que periodistes i necessiten formar equip”, afirma. Per aquest motiu, tal com s’ha dit, als Hackdays periodístics participen, juntament amb el periodista, un programador i un dissenyador.

[/quote_box_center]

New Comment