Per què Catalunya crema?

Amb Francina Bosch, Ricard Marfà, Idoia Longan i Miquel Bernis. Per què Catalunya crema analitza les causes dels grans incendis forestals de Catalunya a partir de 2.886 incendis forestals geolocalitzats en un mapa interactiu, on es pot rastrejar incendi per incendi i descobrir la superfície cremada i la història de cada incendi.

El reportatge parteix d’una dada: des del 1994 fins al 2015, 40 incendis han cremat el 75 de les hectàrees cremades. Els 14.838 restants han cremat el 25%. L’oblit dels boscos i una estratègia centrada en l’extinció alimenta els grans incendis forestals. És la paradoxa de l’extinció. L’eficàcia creixent dels bombers apagant focs petits i l’abandonament del camp han creat boscos més vulnerables. Hi ha més per cremar i, quan el clima és advers, els grans incendis es multipliquen i avancen més de pressa. L’administració ha entrat en una espiral: com més incendis, més mitjans posa per apagar-los. Però no s’afronta la qüestió de fons: Com tenim els boscos?

El reportatge mostra en un mapa interactiu una informació inèdita fins ara. L’àrea cremada de tots els incendis forestals documentats per la Generalitat a Catalunya: 2.886 incendis. Fins al 2013, es tracta d’incendis documentats pels Bombers de la Generalitat. El més antic és de principis del segle XIX. Fins a l’any 1968, els Bombers no comencen a recopilar els incendis d’una manera sistemàtica. Abans del 1985, però, s’han perdut molts registres. No és fins al 1994 que l’estadística es pot dir que està completa. Els incendis que es mostren al mapa dels anys 2014 i 2015 estan extrets de la base de dades del Servei de Gestió de la Prevenció d’Incendis Forestals del departament d’Agricultura.

La visualització està plantejada amb diferents nivells de lectura. Una visita guiada del mapa permet rastrejar els incendis més importants. L’exploració lliure permet localitzar cada un dels 2.886 incendis.

El reportatge va ser seleccionat entre els millors artices de ciència de l’any a l’Espanya pel projecte PerCientEx. També va obtenir una medalla de plata en els premis ÑH de disseny de diaris, organitzats per la Society for News Design.

Ves al reportatge
< >